Pellikaan Timing

Dutch Watch Professionals - DWP - Pellikaan Timing

De start van Pellikaan Timing

Hubert Pellikaan is naast farmaceut ook een zeer groot horloge liefhebber en altijd op zoek geweest naar unieke horloges en uurwerken. Zijn favorieten waren toen de Omega speedmaster (1969 met caliber 321) en het Omega 1945 “RAF W.W.W.” pilotenhorloge (W.W.W. stond toen voor “waterproof Wrist Watch!). Beiden zeer functionele horloges, waarvan het design geweldig is, maar wel voortkomt uit de functionaliteit.

In het begin van het jaar 2008 wilde Hubert Pellikaan graag zijn eigen horloge ontwikkelen aangezien hij bij de nieuwe horloges van Omega, Panerai, Rolex etc. iets mistte. Dat was een goede afleesbaarheid in het ontwerp, gedegen en betrouwbare techniek en bruikbaarheid van het horloge. Met de Flying Dutchman combineerde hij deze kernwaardes en zo ontstond het eerste horloge. Dit horloge was in eerste instantie alleen voor zichzelf bedoelt, maar door alle positieve reacties van anderen is hij het horloge vaker gaan maken en zo ontstond in 2009 Pellikaan Timing.

De weg naar een echt merk

Na de start van Pellikaan Timing volgden een aantal varianten van de Flying Dutchman met zowel handopwindbare als automatische uurwerken. Een geheel nieuw model werd de Hendrik Lorentz, naar de beroemde natuurkundige, gedoopt. De nauwkeurigheid van het uurwerk in dit model voldoet aan de eisen van een chronometer. Een van de special editions is bijvoorbeeld de in 2014 ontwikkelde Kiu Tai Yu tribute, een eerbetoon aan de geniale horlogemaker van de Mystery Tourbillon. Een jaar later kwam de Diving Dutchman-1 op de markt, een duikhorloge met titanium kast en een basis uurwerk IP-13 met vele aanpassingen. Het anker van het uurwerk is gebalanceerd en dit is een uitvinding van Pellikaan Timing! Het in 2015 aangevraagde patent (patentnummer NL 1041281) is begin 2017 toegekend. Het meest recente model is de Flying Dutchman Skeleton. Het zwarte skelet uurwerk is van een kleine manufactuur die ondermeer aan Tissot levert, en de kast is voorzien van een zwarte DLC-coating; ook dit uurwerk bevat het gebalanceerde anker.

Horloge op maat

In de werkplaats is er met Hubert Pellikaan de mogelijkheid om een horloge naar eigen smaak te laten maken. Hierbij kan ondermeer gedacht worden aan wijzers, wijzerplaat, materiaal van de kast en het soort bandje. Ook de eigenschappen en afwerking van het gebruikte uurwerk bieden mogelijkheden om te komen tot een uniek horloge.

Tijd voor de tijd

Anno 2017 draagt vrijwel niemand nog een horloge om de tijd op te zien. In ons haastige leven wordt een vluchtige blik geworpen op de mobiele telefoon of een toevallige klok om te zien of men nog op tijd is. Als er al sprake is van een horloge is dit in ongeveer 90% van de gevallen een quartz aangedreven uurwerk.

Pellikaan Timing maakt sinds de start in 2009 louter mechanische horloges. Het kloppend hart, letterlijk want een dergelijk horloge hoor je tikken, wordt gevormd door hoogwaardige Zwitserse uurwerken die door oprichter Hubert Pellikaan met de hand worden nagelopen, geolied en afgesteld. De unieke ontwerpen van de kast en met name de wijzerplaten maken de horloges van Pellikaan Timing tot een geheel dat in horlogeland een volledig eigen plek inneemt. Er is geen horlogemerk waar Pellikaan Timing echt mee te vergelijken valt.

Een Pellikaan Timing koop je om te zien hoe laat het is. Maar veel vaker zal je, zonder enig gevoel van tijd of haast, je horloge bewonderen, het van je pols halen om het uurwerk door de saffierglazen achterkant te zien lopen en te horen tikken. Bij een horloge van Pellikaan Timing is er altijd tijd voor de tijd.

Website: www.pellikaantiming.nl